Uhanalaiset villieläimet tarvitsevat apuasi

Tunnettujen ja ihailtujen Afrikan villieläinten tilanne ei ole hyvä, sillä lajien kannat ovat viime vuosina romahtaneet uhkaavasti. Otetaan esimerkiksi vaikkapa afrikannorsut, joiden määrät ovat viime vuosina romahtaneet jopa 110 000 yksilöllä. Tansaniassa tilanne on pahin, sillä viime vuosien aikana alueella elävistä norsuista noin 60% on tapettu salametsästäjien taholta. Viimeisten tilastojen mukaan afrikannorsuja on maailmassa yhteensä hieman yli 400 000 yksilöä.

Villieläimet ovat rikkaus Suomessa ja maailmassa

Villieläimiä on hienoa ihailla esimerkiksi elokuvista, kirjoista tai netistä. Jos ei ole juuri nyt lähdössä ulkomaanmatkalle, voi harkita vaikka oman kotieläinpihan perustamista tai koirankopin rakentamista. Mitä jos lähtisit lomalle Lapin erämaahan, vaikkapa omalla rakkaalla ajoneuvolla? Tiesitkö, että jos rahaa autoremonttiin ei ole juuri nyt säästössä, voit hakea remonttilainaa. Remontoi autosi tai vaikkapa piharakennus mieleiseesi tarkoitukseen. Hankit sitten kotieläimiä tai ei, lainaa on helppo hakea.

Tiesitkö, että edullinen ja joustava remonttilaina tarjoaa lainaa jopa 70 000 euroa ja laina-ajaksi 8 vuotta. Lainaa saa tunnetuilta raha-laitoksilta ja pankeilta, joten ei muuta kuin kilpailuta laina ja ota jopa 25 erilaista lainatarjousta vastaan. Lainatarjoukset eivät sido hakijaa mihinkään, joten ei muuta kuin täyttämään lainahakemus verkossa ja sitten vain odottelemaan tarjouksia. Tarjouksia odotellessa jatketaan villieläinten parissa, joten seuraavaksi perehdytään upeiden kirahvien salattuun maailmaan.

Ulkomaiset villieläimet

  • Kirahvi

Lähes jokainen maapallon asukas on varmasti joskus kuullut korkeasta ja pitkäkaulaisesta maanisäkkäästä nimeltään kirahvi. Kirahvikannat ovat jo pitkään olleet maailmalla vaarassa, sillä kirahvien määrä on laskenut 30 vuodessa noin 40%. Tällä hetkellä maailmassa kirahveja on hieman yli 90 000 yksilöä, kun 1980-luvun puolivälissä kirahveja oli noin 157 000 yksilöä. Kirahvien kohdalla puhutaan hiljaisesta sukupuutosta, sillä kirahvien suurin uhka on ihminen. Erityisesti ihmisten suorittamat toimenpiteet, kuten metsien hakkuu ja maanviljelyksen leviäminen.

  • Gepardi

Gepardi on maailman nopein eläin. Maapallolla todella kauniiden gepardien määrä on ollut laskussa jo vuosia. Gepardi tarvitsee paljon elintilaa, eli suurehkon reviirin, joka tarjoaa kyseiselle lajille suojaisat elin- ja lisääntymismahdollisuudet. Gepardinpentujen salakuljetus on globaalissa maailmassa varsin yleistä ja tällä hetkellä maapallolla elää vain noin 7000 gepardia.

  • Leijona

Leijona on eläinten kuningas, mutta myös leijonien elintila on viime vuosina käynyt todella vähiin. Salakuljetus- ja salametsästys ovat niin ikään yleistyneet 2000-luvulla, vaikka tietoa eläinlajin uhanalaisuudesta on jaettu ympäri maailman. Tiesitkö, että noin kolmasosa Afrikassa elävistä leijonista elää häkeissä, jonka lisäksi turisteille on tarjolla esimerkiksi leijonien metsästystä tai leijonanpoikasten silitystä maatiloilla.

  • Sarvikuono

Sarvikuono on kaunis ja persoonallinen eläin. Lajina sarvikuono kuuluu kavioeläinten lohkoon ja asuu useimmiten Aasiassa tai Afrikassa. Sarvikuonoilla on omia suojelualueita, sillä niiden ulkopuolella useammat kyseisen eläinlajin edustajat ovat jo kuolleet sukupuuttoon. Sarvikuonoja elää Afrikassa noin 20 000 yksilöä.

Suomalaiset villieläimet

Suomessa elää myös villieläimeksi laskettavia eläinlajeja, kuten kaikkien tuntemat karhu, susi, norppa, ahma ja ilves. Harvinaisia suomalaisia villieläimiä ovat myös merikotka ja Saimaannorppa.

Saimaannorppa on maailman harvinaisin hylje. WWF aloitti saimaannorpan suojelun vuonna 1979.