Suomen villieläimiä

Oletko harkinnut lähteväsi vaeltamaan luonnon keskelle? Oletko miettinyt millaisia otuksia Suomen metsissä saattaa tulla vastaan? Lue siis ihmeessä tästä artikkelista eteenpäin, niin kerromme mitä eläimiä saatat luonnossa kohdata ja kuinka niiden parissa tulisi käyttäytyä.

Kaikki lähtee varusteista

Kun lähtee eräretkelle, kannattaa varmistaa että mukana on oikeanlaiset varusteet. Ei ole mukava olla metsän keskellä ja huomata, että on päällään aivan vääränlaiset vaatteet ja reppu täynnä tavaraa, jota ei tarvitse.

Huolehdi siis, että olet pukeutunut sään vaatimalla tavalla. Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että olet pukeutunut lämpimästi ja vaatteet ovat vedenpitäviä, sillä sade voi yllättää kokeneenkin retkeilijän. Jos tarkoituksenasi on tutkia metsän eläimiä, kannattaa jalkaan valita kumisaappaat, sillä villieläimiä harvoin näkee asfaltoidulla tiellä. Joudut todennäköisesti poikkeamaan polulta keskelle metsää, ja sillon kumisaappaat ovat tarpeen. Jos olet menossa metsään lasten kanssa, niin silloin voi olla hyvä pistäytyä kidsbrandstore.fi-verkkokaupassa.

Metsän villieläimet ovat myös monesti melko arkoja, joten kannattaa varata mukaansa kiikarit. Näin ollen pystyt tutkailemaan eläimiä välimatkan päästä, eikä sinun tarvitse yrittää hiipiä aivan viereen. Jos olet ammattimaisempi eläinten tutkija, tai haluat vaikkapa kuvata niitä lähietäisyydeltä, niin silloin kannattaa harkita piilokopin pystyttämistä. Koppi naamioidaan metsään, jolloin eläimet eivät edes huomaa sinua ja saatat päästä kuvaamaan hyvinkin lähietäisyydeltä.

Eläimistö

Mitä eläimiä metsässä sitten yleensä tulee vastaan? Pieneläimiä tapaa yleensä jokaisella metsäretkellä. Näihin metsän pikku vipeltäjiin luetaan muun muassa orava, hiiri sekä erilaisia lintuja, kuten varis ja harakka. Myös kyykäärmeeseen saattaa törmätä metsässä, ja sen kanssa pitääkin olla tarkkana, sillä sen purema on myrkyllinen.

Jos liikkuu hieman syrjäisemmässä metsässä, saattaa nähdä hieman suurempia ja harvinaisempia lintuja, kuten haukkoja tai pöllöjä. Niistä ei yleensä ole ihmiselle vaaraa, sillä ne ymmärtävät, että ihminen on iso, eivätkä sen takia yritä hyökätä ihmisen kimppuun. Jos kuitenkin tapaat joitain Suomen suurimpia pöllöjä, kannattaa liikkua hieman varoen ja tarkkaillen, sillä esimerkiksi Huuhkaja tai Lapinpöllö saattaa tehdä syöksyjä ihmistä kohden.

Suuremmista eläimistä Suomen metsissä saattaa nähdä kauriin ja hieman pohjoisemmassa poron. Nämä eivät yleensä ole kovinkaan kiinnostuneita ihmisestä, mutta niillä alkaa kuitenkin olla jo sen verran kokoa, että kannattaa pitää niitä tarkkaan silmällä. Villieläin voi aina tehdä jotain odottamatonta. Suomen suurin eläin on hirvi, joka luonnossa tullessaan vastaan, on varsin vaikuttava näky. Tämä eläin on jo niin suuri, että tekee halutessaan ihmisellekin pahaa jälkeä. Hirvi on kuitenkin todella arka eläin ja yleensä se pakenee ihmisen nähdessään.

Suomen metsistä löytyy myös monia petoeläimiä, joita kohdatessaan kannattaa olla todella tarkkana. Monet petoeläimet ovat myös hyvin arkoja ja välttelevät ihmistä, mutta aina on mahdollisuus, että eläimellä on esimerkiksi poikasia lähellä. Silloin ne saattavat olla todella arvaamattomia suojellessaan poikasiaan. Suomen metsissä tallustaa ainakin karhu, susi, ilves, ahma ja kettu. Susia ja kettuja on joskus tavattu ihmisasumusten takapihoillakin ja yleensä ne ovatkin etsimässä ruokaa. Näitä eläimiä ei kuitenkaan missään nimessä pidä alkaa syöttämään, sillä silloin ne tottuvat ihmisiin ja saattavat aiheuttaa vaaratilanteita ihmisasutusten lähistöllä. Karhu on suurin Suomen petoeläimistä ja sen kohtaamista kannattaakin välttää.