Mielenkiintoisia faktoja ketusta

 

Ketut ovat koiraeläimiä, joita saatamme silloin tällöin nähdä vilistävän teiden poikki tai metsän laitamilla. Kovinkaan lähelle ihmistä ne eivät yleensä kuitenkin hakeudu, joten niitä pääsee ihailemaan vain tietyn etäisyyden päästä. Seuraavaksi kerrotaan kuitenkin muutama mielenkiintoinen kettuihin liittyvä fakta, joita et ehkä aiemmin vielä tiennyt.

  • Kettu on ainoa koiraeläin, joka kykenee vetämään kyntensä sisään käpäliinsä samaan tapaan kuin kissat. Lisäksi kettujen silmät muistuttavat ennemminkin kissojen silmiä, sillä niiden pupillit ovat viirumaiset kuten kissoilla, kun taas koirilla on yleensä pyöreänmuotoiset pupillit.
  • Ketut voivat syödä melkeinpä mitä hyvänsä. Ruokavalioon sisältyvät marjat, madot, pienet eläimet, linnut ja hyönteiset. Yksi verrattain tuore ilmiö ovat cityketut, jotka syöpöttelevät ihmisten roskalaatikoihin heittämiä jätteitä. Mikäli kettu löytää tähteitä, saattaa se kätkeä ne maan alle myöhemmin syötäväksi.
  • On olemassa monenlaisia eri kettulajeja ja kyseessä onkin maailman laajimmalle levinnyt villikoira. Kettuja löytyy melkeinpäjoka paikasta aina maaseudusta metsiin, vuoristoseutuihin, kaupunkeihin ja ruohikkoalueisiin. Napaketut ovat ainoa kettulaji, joka elää hyvinkin pohjoisessa. Suurilla korvilla varustetut aavikkoketut puolestaan asuttavat pohjoisen Afrikan autiomaita.