GNP Energy valaisee ja lämmittää kasvisi talvellakin

Terveydensuojelulain mukaan asunnossa ei saisi olla olosuhdetta, josta aiheutuu terveyshaittaa, ja lämpötila on yksi terveyteen vaikuttava tekijä.

Miten sitten huonekasvit voivat selvitä Suomen pitkän ja pimeän talven läpi ja miten sähkölämmitys, valon määrä ja ilmankosteus liittyvät asiaan? Jatka lukemista, niin saat sen selville.

Huonekasvit talvilevolle

Talvi on rankkaa aikaa huonekasveille. Niitä kannattaakin alkaa valmistella talvilepoon jo kasvukauden aikana, niin ne säilyvät todennäköisemmin hyvinvoivina kevääseen asti. Kannattaa lannoittaa huonekasveja läpi kevään ja kesän runsaasti ja elokuun aikana lannoitusta voi vähitellen vähentää. Marraskuussa ei tarvitse enää lannoittaa ollenkaan ja seuraavan kerran vasta keväällä kun kasvukausi taas alkaa.

Huonekasvien kastelua vähennetään tavallisesta määrästä noin puoleen niiden lepokauden ajaksi. On tärkeää, että multa ehtii kuivahtaa kastelukertojen välissä. Kun kasveja sitten kastellaan, niitä pitää kastella kunnolla eikä antaa vain pikku tilkkaa vettä.

Kasvivalojen toiminta

Suomalaiset kodit ovat yleensä talvellakin lämpimiä ainakin verrattuna moneen keskieurooppalaiseen kotiin, kiitos kotimaamme energiatehokkaan ja laadukkaan rakentamisen. Ongelmana on silti valonpuute. Kasvit tarvitsevat valoa ja siihen eivät aina tavalliset lamput riitä.

Oletko kuullut kasvivaloista? Ne ovat valoja, joita voi käyttää luonnonvalon korvikkeena. Kasvit tarvitsivat usein valoa jopa 12 tuntia päivässä ja sitä on vaikea saavuttaa Suomessa talviaikaan ilman erikoiskonsteja. Varsinkin jos kasvi on kotoisin aurinkoisesta paikasta, voi Suomen talvi olla sille kärsimystä.

Jos kiinnostuit kasvivalon hankinnasta, markkinoilla on nykyään monia erilaisia ratkaisuja. Kasvivaloa valitessa on hyvä ottaa huomioon sen tuottama värilämpötila, värintoisto ja valotehokkuus. Kasvit pitävät sinisävyisistä tai punaisista valoista. Sinisävyiset värit tukevoittavat kasvin vartta kun taas punasävyiset edistävät sen pituuskasvua. Värintoistolla tarkoitetaan, kuinka tarkkaan kasvilampun valo muistuttaa luonnonvaloa. Valotehokkuus kertoo sen, miten paljon valoa tuottaa yksi watti sähköä.

Mikäli hankit kasvivalon, kasvin toiminnot pysyvät sen käytön aikana vilkkaina. Huomioi, että silloin se myös tarvitsee enemmän vettä kuin normaalisti talviaikaan.

Lämmitys ja sisäilman kosteus talviaikaan

Talvisin kasvisi tarvitsee riittävän määrän lämpöä. Lämmityskaudella lämpötila saisi olla enintään 23–24 astetta – näin sanoo kuluttajille energianeuvontaa antava Motiva.  Yleensä sisätilojen ilmankosteus on talviaikaan 30–40 prosenttia, mutta huonekasveille sopiva ilmankosteus olisikin 60–80 prosenttia.

Kuivaa huoneilmaa voi parantaa päivittäisillä vesisuihkutuksilla tai hankkimalla ilmankostuttimen. Ilmankostutttimesta hyötyvät huonekasvien lisäksi usein myös astmaatikot ja ne, joilla on kuiva tai atooppinen iho.

Ilmankostuttimia on markkinoilla monia erilaisia. Tällä hetkellä löytyy ainakin höyrystäviä, kylmähöyrystäviä ja pisaroivia laitteita. Hintahaarukkakin on laaja ja kannattaa miettiä etukäteen, kuinka tehokkaan laitteen tarvitset. Jos tarvitset kostutusta vain esimerkiksi yhteen huoneeseen, edullisempikin malli voi toimia hyvin.

Jos hankit ilmankostuttimen, laita se sellaiseen paikkaan, joka on kaukana kodin elektroniikkalaitteista, tapetista ja huonekaluista, joille se voi auheuttaa haittoja. Käytä laitetta vedenkestävällä lattiapinnalla.

Sähkönkulutus talviaikana

Talviaikana sähkölaskun suuruus voi olla ikävä yllätys. Sinä kuluttajana voit kuitenkin säästää rahaa kilpailuttamalla sähköntoimittajan, jotta saisit talvikauden lämmityskulut mahdollisimman pieniksi.

Oletko kuullut sähköfirmasta nimeltä GNP Energy? Se on pieni sähköfirma, joka haluaa haastaa alan suuryritykset. Heidän toimistonsa on Vantaalla ja heillä on siellä yhdeksän työntekijää. Yritys avannut Suomen toimintansa vuonna 2010.

Sosiaalisesta mediasta GNP Energy löytyy Pinterestistä. Sieltä käy ilmi, että kyseessä on Pohjoismaissa toimiva yritys. Kun heidän omia nettisivujaan tarkastelee, hinnat vaikuttavat varsin kilpailukykyisiltä. Kannattaa siis pitää tämä yritys mielessä, jos aiot kilpailuttaa sähköntoimittajasi. Sähkön kilpailuttaminen ja sähköntoimittajan vaihtaminen on tätä nykyä hyvinkin helppoa, koska kaikkea voi vertailla netin kautta.

Jos haluat lukea lisää GNP Energystä, heidät löytää Pinterestin lisäksi myös muilta sosiaalisen median kanavilta. Heiltä löytyy myös omat LinkedIn ja Instagram-sivut, sekä YouTubesta voi katsoa lisää GNP Energystä videon muodossa. Videolla haastatellaan heidän maajohtajaa Herkko Malinia.

Jos päädyt siihen, että GNP Energy on sinulle sopiva sähköntoimittaja, ota heihin yhteyttä ja tee heidän kanssaan sähkösopimus. Heidän yhteystietonsa löytyvät helposti netin kautta osoitteesta: https://fi.gnp.energy/. Siellä he myös kertovat, että sähkösopimuksen teko heidän kanssaan vie vain pari minuuttia. Sähkönjakeluunkaan ei edes tule mitään katkosta ja he hoitavat yhteydenpidon vanhaan sähköfirmaasi.