Luonnonilmiöitä Suomessa

Vuodenajat

Suomessa on neljä vuodenaikaa: kevät, kesä, syksy ja talvi. Vuodenajat eroavat selvästi toisistaan. Kevätkuukausia ovat maalis-, huhti- ja toukokuu. Kesäkuukausia ovat kesä-, heinä- ja elokuu. Syksyn kuukausia ovat syys-, loka- ja marraskuu. Talveen kuuluvat loput kuukaudet eli joulu-, tammi- ja helmikuu.

Kevät

Suomalaiset odottavat kevättä pitkän, kylmän ja pimeän talven jälkeen. Keväällä luonto herää talven horroksen jälkeen. Valo lisääntyy luonnossa päivä päivältä. Kevään valo on ihan suunnattoman kirkasta. Valo hohtaa keväthankien pinnasta ja heijastuu kaikkialle luontoon ja ihmismieleen. Päivät muuttuvat valoisimmiksi ja pidemmiksi kohti kesää mentäessä. Lumi sulaa vauhdilla paljastaen paljaan maan lumen alta. Kun maa saa valoa ja kosteutta lumien sulamisvesistä alkaa luonnon herääminen kiivaasti. Jäät lähtevät järvistä paljastaen kirkkaat vedet. Koko kevätaika on toivon ja odotuksen aikaa. Muuttolinnut palaavat kaukomailta takaisin Suomeen pesimään ja kasvattamaan uutta sukupolvea. Suomi on kuitenkin pitkä maa ja kevät tulee viimeisenä pohjoiseen. Etelä-Suomessa on jo täysi kesä, kun Lapissa vielä hiihdetään keväthangilla. Ihmiset juhlivat keväällä pääsiäistä ja vappua.

Kesä

Kesä on kaikkein odotetuin vuodenaika suomalaisille. Silloin luonto on puhjennut kukkaan ja on vihreä. Päivät ovat yleensä pitkiä ja lämpimiä ja aurinko paistaa täydellä terällä. Ihmiset viihtyvät luonnon helmassa kesällä. Suomalaiset viettävät lomaa yleensä kesäkuukausina ja heinäkuu onkin suosituin lomakuukausi. Kesän suurin juhla on keskikesän juhla juhannus. Se on yöttömän yön juhla. Silloin aurinko ei laske pohjoisessa ollenkaan.

Syksy

Syyskuussa sataa vettä. Ihmiset palaavat kesäkonnuiltaan töihin, opiskeluihin ja muihin arkiaskareisiin. Loka- ja marraskuussa saattaa sataa jo lunta ja räntää. Päivät tulevat lyhyemmiksi ja pimeys valtaa maiseman. Syksy on vuoden synkintä aikaa. Moni ihminen kärsiikin syysmasennuksesta, jota voi ehkäistä kirkasvalolampuilla. Matkustaminen etelän aurinkoon katkaisee pimeän kauden mukavasti. Etelänmatkoja onkin tarjolla paljon ja järjestyy vaikkapa tilapäisillä sambla.fi-lainoilla. Lapissa aurinko ei enää nouse ollenkaan horisontin yläpuolelle ja silloin alkaa kaamos.

Talvi

Talvella päivät ovat lyhyimmät. Lumi peittää maankamaran. Talvella ovat suosittuja talviurheilulajit ja erityisesti hiihtäminen. Pohjoisessa Lapin tunturit ovat täynnä turisteja sekä Etelä-Suomesta että ulkomailta asti. Talven juhlista tärkein on joulu. Se on perinteinen perheiden juhla. Silloin syödään ja juodaan koko vuoden edestä. Jouluun kuuluvat myöskin joululahjat. Joulu on siis ihmisten ja kauppiaiden juhla-aikaa. Talvella Suomen sää saattaa olla ankara. On kylmää ja pakkastakin saattaa olla jopa yli 30 astetta. Suomen talvi vaatii asukkailtaan paljon. Ihmisten on kiinnitettävä huomiota omaan pukeutumiseensa, jotta vilu ei pääse yllättämään. Myös oma koti on pidettävä lämpimänä, jotta viihtyisä asuminen on mahdollista.

Suomi on pitkä maa ja sen sisälle mahtuu monenlaista säätä samaan aikaan. Pohjoinen on ihan eri maailmansa. Lapissa on oma taikansa. Siellä on puuttomat tunturit ja avarat maisemat silmän kantamattomiin. Ihmisetkin tuntuvat olevan siellä erilaisia kuin muualla Suomessa. Vuodenaikojen vaihtelut rytmittävät elämän vaihteleviin jaksoihin. Jokaisessa vuodenajassa on omat mukavat puolensa. Ja ilman vuodenaikojen vaihtelua elämä olisi yksitoikkoisempaa ja totisempaa elää. Ilmastonmuutos on kuitenkin tasoittanut säiden vaihteluita vuodeaikojen mukaan. Olemme vähitellen siirtymässä Etelä-Euroopan ilmastoon. Mutta onneksi ilmastonmuutos on ainakin tällä hetkellä hidas prosessi.