
Jos haluaa miettiä jotain oikein jännittävän eksoottista ja villiä, voi komodonvaraani vastata mielikuvia täydellisesti. Oikeastihan ihmiskunta pelkää muita eläimiä aivan aiheettomasti ja suorastaan vainoaa villieläimiä. Ihminen on maailmassa se suurin peto, joka tuhoaa muita lajeja tavalla, joka ei ole mahdollista millekään toiselle lajille. Mutta kaiken tämän ihmisistä aiheutuneen ikävän keskellä on mukava mielessään matkustaa eksoottisille seuduille ihmeellisten eläinlajien pariin – tervetuloa Indonesian Komodoon!
Jos hurjan panssaroidun näköiset eläimet pelottavat, voi jäädä mökille hakkaamaan puita klapikone täysillä ja kuvitella tekevänsä selvää kuvitteellisista hirviöistä. Me muut voimme hoitaa rohkean seikkailupuolen ja lähteä jopa ihan oikeasti katsomaan maailman upeimpia petoja, joiden olemassaolo on ihmistä ihmeellisempää.
Millainen on komodonvaarani?
Komodonvaraanit ovat maailman suurimpia liskoja, jotka näyttävät esihistoriallisilta otuksilta. Ne kasvavat ihmistä pidemmiksi ja jopa 3-metrisiksi. Ne yleensä painavat tavallisen ihmisen verran eli noin 70 kg, mutta vankeudessa ne voivat paisua 160 kiloa painaviksi.
Vaikka komodonvaraanit ovat isoja vötkäleitä, ei niiden koko tee niitä vaaralliseksi. Niiden aiheuttamat ihmiskuolemat eivät ole johtuneet ihmisten riekaleiksi repimisestä krokotiilien tapaan. Sen sijaan komodonvaraanit purevat uhriaan, joka saa puremasta myrkytystilan. Oikeasti komodonvaraanit ovat onnistuneet yllättämään ihmisen vain harvoin, mutta onnettomuuksia kuitenkin tapahtuu. Enimmäkseen ne purevat kaiken kokoisia muita eläimiä. Komodonvaraanilla ei puremisen jälkeen ole mitään kiirettä, vaan se odottaa uhrinsa pökertymistä. Sen jälkeen varaani voi käydä rauhassa syömässä vahingoittuneen uhrinsa.
Ennen luultiin, että komodonvaraanin sylki olisi erittäin bakteeripitoista ja uhri kuolisi tulehdukseen. Nyt on kuitenkin tutkimuksissa löydetty komodonvaraanilta myrkkyrauhaset, joten uhrit kuolevat verenhukkaan, koska myrkky estää veren hyytymisen puremakohdassa.
Komodonvaraanit ovat hieman kannibalistisia eli ne saattavat joskus syödä pienempiä lajitovereitaan. Pikkuliskot elävät yleensä ensimmäiset elinvuotensa puissa, jotta ne pysyisivät poissa suurempien liskojen tieltä.
Miten komodonvaraaneja pääsee katsomaan?
Komodonvaraaneja pääsee näkemään luonnossa Indonesiassa Komodon kansallispuistossa. Komodo on pieni saari isompien Floresin ja Sumbawan saarten välissä. Yleensä Komodolle matkustetaan Floresin saaren Labuanbajon pienestä rantakaupungista. Komodon kansallispuistoon kuuluu useampia pieniä saaria, joista Komodo ja Rinca ovat isoimmat. Näiden lisäksi komodonvaraaneja löytyy ihan pieneltä Padarin saarelta sekä joitain myös Floresin saaren rannikolta.
Komodolla vierailuun kannattaa varata aikaa ja matkustaa sinne vuokraveneellä, koska varaanit eivät ole ainoa luonnonihme kansallispuistossa. Pinnan alla on maailman upeimpia maisemia sukellukseen ja snorklaukseen. Laitesukelluksen kannalta Komodo ei sovellu aloittelijoille, koska vedessä on kovia virtauksia. Meri saattaa viedä metriä alempana aivan toiseen suuntaan kuin metriä ylempänä. Jo veneen kyydistä näkee, miten pinta on täynnä pieniä pyörteitä.
On upea elämys matkustaa Komodolle veneen kyydissä, nukkua yö veneen kannelle tehdyllä sängyllä ja herätä aamulla katsomaan rannalla tallustelevia jättiliskoja. Venematkat pysähtyvät yleensä sekä Rincan että Komodon saarilla. Niissä ei turvallisuussyistä saa patikoida omatoimisesti.
Helpoiten varaaneja näkee saarten puistonvartijoiden mökkien luona. Liskoilla on tapana loikoilla ympäriinsä etenkin keittiökatosten luona. Komodonvaraanit saattavat näyttää hitailta ja laiskoilta, mutta ne voivat ampaista hetkessä ihmistä nopeampaan juoksuun. Siksi vierailijoiden täytyy kiertää liskot kaukaa, eikä etenkään heilutella jalkojaan niiden yläpuolella. On hieman ihme, että vierailijoiden sallitaan liikkua liskojen keskuudessa, sillä se tuskin olisi sallittua länsimaissa. Onneksi Indonesiassa luotetaan turistien noudattavan sääntöjä, ja siten liskoja voi päästä näkemään läheltäkin.