Puutarhatrendit 2017

Kaunis puutarha kruunaa kokonaisuuden.

Vihreät arvot, luonnonmukaisuus, ekologisuus ja puutarhan hoito ovat olleet viime vuosina jatkuvasti vahvistuva trendi. Hektisen, tietokoneiden pitkälti määrittämän jokapäiväisen digielämämme vastapainoksi haetaan elämyksiä, rauhoittumista, nautintoja niin silmälle kuin suulle, ja omin käsin tekemisen riemua. Puutarhassa nuo kaikki elementit toteutuvat mitä parhaiten. Olipa käytössä sitten suuri pihapiiri, pieni rivitalon piha tai vain parveke, voi niissä kaikissa toteuttaa sisäisen puutarhurimme näkemyksiä ja nähdä kasvun ihmeitä. Itsekasvatetut yrtit sekä vihannekset ja hedelmät maistuvat paljon paremmilta kuin ostetut, ja tiedät varmasti, etteivät ne ole täynnä torjunta-ainejäämiä. Koristekasvit puolestaan tyydyttävät kauneuden kaipuutamme. Mikä onkaan mielenkiintoisempaa kuin leikitellä erilaisilla väreilä, muodoilla ja kasvien toisistaan poikkeavilla kasvutavoilla omassa puutarhassa, oli se sitten suuri tai pieni. Myös lapset ovat usein todella innostuneita seuraamaan kasvien kehitystä, etenkin jos heillä on itse kylvettyjä taimia hoidettavanaan. Kasvien kasvattaminen ja monenlaiset puutarhan tehtävät opettavat lapsille paljon myös arvokkaasta luontosuhteesta, jota ei välttämättä kaupunkioloissa muuten niinkään suuresti koeta. Vanha kiinalainen sananlasku siitä, että jos haluat olla onnellinen, ryhdy puutarhuriksi, pitää edelleen täysin paikkansa.

Trendit näkyvät myös puutarhassa

Eri aikakausien erilaiset trendit näkyvät myös puutarhoissa. Puutarhalehdet, messut, näyttelyt, myymälät ja televisio-ohjelmat esittelevät meille alan viimeisimpiä uutuuksia, jotka sitten löytävät paikkansa osana puutarhaamme. Viime vuosina Hyötykasvit ovat kasvattaneet suosiotaan, paljolti varmaanPuutarhasta tarjoaa huvia ja hyötyä. nyt pinnalla olevan ruuanlaittoinnostuksen ja ekologisen ajattelun lisääntymisen myötä. Halutaan syödä lähellä kasvatettua ruokaa, ja mikäs olisi juuri sen lähempänä kuin oma piha ja puutarha. Tuoreita yrttejä ruuanlaittoa maustamaan voi kasvattaa vaikka keittiön ikkunalla, siihen ei suuria tiloja tai taitoa tarvita. Jos pihalla riittää tilaa, käytetään sitä mieluusti marjojen, hedelmien, vihannesten ja kasvisten viljelyyn. Voidaan myös sekoittaa hyöty- ja koristekasveja esimerkiksi kukkapenkeissä, joissa voi käyttää reunuskasvina esimerkiksi persiljaa tai salaattia. Raparperi ja ruohosipuli, marjapensaiden ja omenapuiden lisäksi, ovat kuuluneet vanhastaan lähes jokaiselle pihalle, eikä niitä väheksytä nykyäänkään. Ilmaston lämmetessä pihoilla on alkanut näkyä myös eksoottisempia lajeja kuten viiniköynnöksiä, persikoita tai oliivipuita. Kaikki uutuudet eivät toki Suomen ilmastoa kestä, mutta kasvi- ja viherhuoneiden lisääntyminen mahdollistaa myös harvinaisempien kasvien kokeilun. Kasvihuoneissa kasvatetaan tomaatin ja kurkun ohella paprikaa, munakoisoa, ananaskirsikkaa ja monta muuta enemmän kylmänarkaa lajia, jotka eivät ulkona välttämättä pärjäisi.

Nykyisin pihan laatuun panostetaan

Eräs jo pitempään vallalla ollut trendi on, että pihan rakentamiseen ja sen laatuun satsataan aikaisempaa enemmän. Enää ei riitä huonosti kasvava nurmikkopläntti, jossa kasvaa muutama marjapensas ja omenapuu, vaan piha suunnitellaan oleskelutilojen jatkeeksi ja sen rakentamiseen käytetään niin aikaa kuin rahaakin. On sanottu, että pihan rakentamiseen tulisi sijoittaa noin 5 – 7 % talon rakennuskustannuksista, joka nykyisillä rakentamisen hinnoilla ei ole kovin vähän. Erilaiset pinnoitteet vievät tästä summasta melko suuren osan kunnollisten perustustöiden lisäksi. Pihojen pinnoitteena kiveykset ovat nykyään todella suosittuja, ja erilaisia kivi- sekä betonituotteita pihojen päällystämiseen löytyy joka lähtöön. Kauniit pihakivet tuovat tunnelmaa ja talon tyyliin sovitettuina lisäävät rakennuksen arvoa. Vanhempien, kartanotyyppisten talojen pihoihin on luontevaa valita pinnoitteeksi luonnonkiveä tyyliin sopivasti. Uudemmissa, moderneissa rakennuksissa betonikivet pääsevät oikeuksiinsa. Betonikiviä löytyy valikoimista eri väreissä ja muodoissa: laatoista pieniin noppakiviin ja vanhoja luonnonkivillä ladottuja torikiveyksiä jäljitteleviin eri muotoisiin kiviin. Pihan pinnoitteiden suunnitteluun kannattaa varata aikaa ja antaa se mielellään ammattilaisen tehtäväksi. Näin saat kokonaisuuteen parhaiten sopivan ratkaisun.