Suomessa elävät villieläimet

Yleensä kun puhutaan vllieläimistä, piirtyvät mieleen savannilla käyskentelevät leijonat ja sarvikuonot. On kuitenkin syytä muistaa, että meillä Suomessakin on todella rikas villieläimistö. Suomi on tuhansien metsien, saarien, tuntureiden ja järvien maa, joten luonnosta löytyy monenlaisia eläimiä. Maamme on täynnä koskematonta luontoa, jossa villieläimet saavat elää aivan rauhassa.

Suomessa eläviä villieläimiä

Suomessa eläviä villieläimiä ovat muun muassa metsien kuninkaana tunnettu karhu, susi, ilves sekä norppa. Myös erilaisia lintuja on pilvin pimein aina haikarata ja joutsenesta kotkaan. Erityisesti lintulajien monimuotoisuus houkuttelee lintubongareita muualtakin maailmasta ihailemaan lintuja luonnollisessa elinympäristössään. Parhaimmat paikat villieläinten bongaamiseen ovat erityisesti maastamme löytyvät lähes 40 luonnonpuistoa, joissa voi vierailla vapaasti vuoden ympäri.

Ilves ja norppa ovat harvinaisia eläimiä

Ilves on yksi niistä nisäkkäistä, joita ei tavata muualla kuin pohjoisella pallonpuoliskolla. Tämä upea keskikokoinen kissaeläin on viime vuosien aikana yleistynyt Suomen metsissä, mutta niiden kohtaaminen luontopoluilla on edelleen todella harvinaista. Suurin syy tähän on ilveksen erinomaiset näkö-, kuulo- ja hajuaisti, joiden avulla se tietää pysytellä poissa ihmisten läheisyydestä. Saimannorppa on toinen esimerkki äärimmäisen harvinaisesta villieläinlajista, sillä se elää vain Suomessa Saimaan alueella. Saimaannorppa oli lähellä ajautua sukupuuttoon, mutta suojelutoimilla norppakantaa on onnistettu elvyttämään jossain määrin ja tällä hetkellä maassamme elääkin noin kolmisensataa saimaannorppaa.